Home Decor

Van tak tot kapstok

Al een tijd kriebelde het. Een nieuwe kapstok, iets natuurlijks van hout. Dat past mooi bij het interieur. De oude kapstok met typische ‘home sweet home’tekst kan echt niet meer. Afgelopen verjaardagsfeest liet mijn kapstok dan ook weten wel klaar te zijn met alle beledigingen en stortte naar de grond. Het perfecte moment om die knoop door te hakken. Opzoek naar een mooie tak!

Het eindresultaat:

 

Wauw wat ben ik blij met deze kapstok! Zelf ook maken? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig:

 • Een stevige tak
 • Dikke knopen met schroeven ( Ik kocht ‘cabinet knob’ 6 stuks bij de Action)
 • Spuitbus zwart
 • Jute touw
 • 2 schroeven bestemd voor jouw type muur. Met brede kop of…zie volgende
 • …2 rubberringen voor op de schroeven*
 • 2 pluggen op maat van de schroeven
 • Optioneel: stukje tape. Als marker hoe ver je moet boren
 • Scherp mes
 • Potlood
 • Zaag
 • Boormachine met boor bestemd voor je muur en houtboor maten 3, 4 en de maat van de schroefkop breedte van de knopen. (Voor de ‘Action cabinet knob gebruik je maat 8)
 • Schroevendraaier kruiskop.
 • Sterke schuurmachine (Ik gebruikte Black & Decker KA280 met schuuroptie optie 3 en 4)
 • Schuurpapier met grove korrel.

Stap 1: een tak uitzoeken.

Voor dit project heb je een vrij dikke tak nodig die het gewicht van een aantal jassen aan kan. Zoek er eentje uit die niet bros aanvoelt op de plek waar hij is afgebroken. Dan weet je zeker of je een gezonde tak hebt. Na de enorme storm zijn er nu genoeg te vinden! Neem een tak mee die breder is dan de breedte die je voor ogen hebt. Breek voor het sleep gemak alvast wat zijtakken af.

Stap 2: Passen, meten en zagen.

Voor we gaan zagen moeten we eerst weten hoe breed we onze kapstok willen hebben. Laat iemand even de tak voor de muur houden en kijk op een afstandje wat jou een mooie breedte lijkt. Markeer met een mes waar je wilt gaan zagen. Houd rekening tijdens het latere ophangen en de knopen met eventuele hobbels van zijtakken die je ook na het schuren blijft houden.

Zaag nu op je markeerpunt de breedte van je tak en de eventuele restanten van de zijtakken.Stap 3: Snijwerk, heel, heel veel snijwerk.

Hier komt even het minder leuke gedeelte van dit klusje. De bast moet eraf. Snij met een scherp mes reepje voor reepje alle bast eraf. De tak zal onder de bast langzaam rood kleuren a.k.a. bloeden. Het heeft nog geen zin dit gelijk weer weg te snijden, dan bloedt het gewoon opnieuw. Als je de tak helemaal kaal hebt moet de tak dus eerst drogen. Doe dit op een warme, droge plek. Bijvoorbeeld op de verwarming. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 dagen. Omdat mijn schuurmachine kapot ging heb ik hem nog wat langer laten liggen en ben alvast met de knopen aan de slag gegaan.

Stap 4: Knopen zwart spuiten.

Tijd om de knopen erbij te pakken. Als je dezelfde knopen als mij hebt gekocht hebben ze een zilveren kleur. Ik hou meer van matzwart. Haal daarom de knopen uit de verpakking, leg ze op een breed stuk krantenpapier en pak de spuitbus erbij. Materiaal in de omgeving zit als snel onder de zwarte verf dus ik raad aan dit buiten te doen bij weinig wind. Schud de spuitbus goed en spuit de knopen van alle kanten zwart. Even laten drogen. Zet ze vervolgens op de kop en spuit het restant zwart. Laat ook dit weer even drogen.


Stap 5: Schuren.

Eenmaal droog kan je de rode bast eraf schuren en alle hobbels en randen mooi bij schuren. Toen ik vrolijk mijn schuurmachine aanzette voor deze stap besloot mijn schuurmachine mij een dikke ‘NOPE’ te verkopen en de klem van het schuurpapier zij knak. Ik kreeg een nieuwe en sterkere schuurmachine in handen die wel luistert naar mijn gekke klusjes. Een sterke schuurmachine¬† (Black & Decker KA280) en grof schuurpapier van ongeveer 60 grit. Hoe hoger het nummer, hoe meer korrels en hoe minder grof. Schuur de hobbels en randen naar jou smaak. Je kan de hobbels van de takken helemaal plat schuren of, zoals ik koos, ze nog deels zichtbaar te laten.


Ik had geen foto van mijn kaal geschuurde tak gemaakt! Wel een foto van nog een falende mini schuurapparaat dat dus niet sterk genoeg is maar goed laat zien hoe je tak er met een beetje schuren uit komt te zien.

Stap 6: Meten en boren.

Nu is het tijd voor een wat lastigere klus. Ben je niet zo bekend met boren? Laat dit dan misschien aan een ietwat ervaren iemand over. Houd eerst de tak nogmaals voor de daarvoor bestemde muur en teken de locaties van de knopen. Door de tak tegen de muur te houden weet je hoe hij ongeveer gaat hangen en komen de knopen niet te schuin. Je kan eventueel de afstand tussen de knopen meten om ze allemaal gelijk te krijgen. Ik vond het leuker om te spelen met de ruimte en kruiste de locaties met de losse pols. Begin vervolgens de gaatjes helemaal door de tak te boren beginnend met een kleine boormaat 3 om scheuren te voorkomen. Boor vervolgens met 4 opnieuw helemaal door de tak heen. De derde en laatste maat is bedoeld voor de schroeven die bij de knopen zaten die ik kocht. Deze knopen zijn namelijk eigenlijk bedoeld voor keukenkastjes. De schroeven die erbij zitten zijn dus ook vrij kort. De schroeven kunnen we wel gebruiken, het kost alleen wat meer moeite. Het maken van een marker is hierbij een handig hulpmiddel. Leg hiervoor een spijker naast een schroef van de knopen en plak het stukje tape om de spijker net onder de knop van de schroef. Zie het voorbeeld hieronder.

Een stukje tape om de schroef is niet nodig.

Stap 7: Gedeeltelijk inboren

Zet de gemaakte marker in de tak en boor tegen de spijker aan tot je het stukje tape weer uit de tak ziet verschijnen. Je hebt nu de lengte van de schroef geboord. Haal de spijker eruit en herhaal de handeling bij de rest van de gaten. Plaats nu een schroef in 1 van de gaten, draai met een schroevendraaier het boortje vast en draai de knop vast. Herhaal opnieuw bij alle gaten.

Stap 8: Touw vlechten en boren.

Pak nu het jutetouw erbij. We gaan knopen! Hier kan je lekker creatief mee zijn en je eigen ding mee doen. Je kan haken, breien, dikker touw gebruiken of bijvoorbeeld vlechten. Ik koos de laatste optie en wou het touw 3 keer rond mijn tak binden. Knip voor deze optie dus 3 lange slierten touw. Verkijk je niet op de hoeveelheid touw die je nodig hebt. Er gaan echt meerdere meters omheen. Zet eerst een knoop en begin met vlechten. Wanneer je denkt genoeg te hebben probeer je het even uit om de tak heen. Nadat je het touw 3 keer om de tak hebt gebonden moet er nog een stuk over blijven dat richting de muur loopt en vastgezet kan worden aan de schroef. Denk je dit te hebben, knoop dan het eind dicht en herhaal bij de andere kant van de tak. Omdat een tak niet perfect recht is kan de lengte van het touw tussen de tak en de muur verschillen bij die van het andere touw. Meet dus opnieuw wanneer je denkt genoeg te hebben. Zet nu 2 kruisjes op de muur waar de schroeven komen te zitten en boor met het boortje bestemd voor de muur 2 gaatjes. Plaats hierin de pluggen.

Stap 9: Ophangen!

Voor de schroeven heb je gekozen voor een rubberen ring of een schroef met een brede kop. De schroef met de brede kop kan je gelijk door de knopen draaien en vervolgens in de plug. Voor de andere schroeven plaats je de rubberen ringen eerst om de schroef en vervolgens door de knopen en in de plug. Herhaal voor de andere kant.

Hang je jassen op en je kapstok is af!

 

Heb jij nou ook zo’n kapstok gemaakt? Laat deze mij dan zien door hieronder te reageren.

Ik ben super benieuwd naar jullie resultaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *