Dier

Natuurlijke look voor je knagers hok


Een beetje plastic, wat tralies en zo nu en dan een plastic huisje. Dat is toch wel een korte opsomming van hoe een cavia of konijnenhok voor binnen er over het algemeen uitziet. Saai of niet? Ik besloot er daarom maar eens iets aan te doen en het hok van mijn cavia’s Chip en Copper op te pimpen. En dat is eigenlijk heel simpel!

Wat heb je nodig:

  • De bak die je wilt versieren
  • Platte plankjes aanmaakhout elzenhout. Nu bij Aldi €2,99 2kg (ik kocht 2 zakken*)
  • Lijmpistool
  • Lijmsticks 2 pakken
  • Stukje papier
  • Eventueel een zaag en potlood

*Mijn caviahok is 1.40 breed en heeft daarom 2 zakken nodig. Houd ook rekening met het soort hout. Sommigen zijn giftig voor je knaagdier. Elzenhout is niet giftig.


Laten we beginnen:

Haal de houtjes uit het net en controleer eerst hoe lang de plankjes zijn. Moet er een stuk af? Is er ruimte over? Teken houtjes af waar teveel aan zit en zaag dit af. Te korte houtjes kan je mooi in het midden plaatsen of kiezen om halve houtjes te snijden en deze op de overgebleven ruimte te plakken. Mijn houtjes waren iets te kort en ik koos voor de optie ze in het midden te plaatsen.

Zet je knagers voor nu tijdelijk op een andere plek. Plaats de lijm in het lijmpistool en zet aan. Plaats het lijmpistool met de standaard uit op een stukje papier voor de lijmresten en wacht tot deze warm is. Zodra de lijm begint te smelten op het papier is hij klaar voor gebruik. Zorg ondertussen dat de buitenkant van de bak goed schoon is.

Mijn caviabak is een typisch Amerikaanse bak gemaakt van gegolfd plastic genaamd coroplast wat je zelf kan snijden en uitbreiden hoe je maar wilt. In Amerika worden de hokken niet gevuld met zaagsel maar met handdoeken, fleece en plasmatten zoals badmatten, puppy pads en zelf gemaakte ‘liners’.

Zodra de lijm begint te smelten op het papier is het lijmpistool klaar voor gebruik. Begin bij de rand van de bak en kijk welk stukje hout hier mooi op aansluit. Doe hier een goede dikke laag lijm op. Wees niet zuinig met de lijm anders vallen de blokjes er gemakkelijk weer af. Zoek een volgende houtje dat weer mooi aansluit op het al geplakte houtje en lijm deze weer vast.


Zodra je weer bij de rand bent kies je een houtje dat weer op deze rand aansluit en op het laatst gelijmde houtje. Zoek vervolgens een houtje uit voor de zijkant van de bak dat weer aansluit en begin langs de zijkant houtjes te plakken. Houd hier rekening met eventuele objecten die langs de zijkant van je bak staan. Ik stopte met houtjes plakken op iets minder dan de helft om mijn waterflesje en houten frame te kunnen plaatsen. Diertjes terug en af is je hok!


Heb jij dit nou nagemaakt? Of heb je misschien wel iets heel anders gemaakt van aanmaakhoutjes? Laat het weten in de reacties hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *