Dier · Tuin

Bloemenperkje van oude tegels.

Met oude tegels kan je meer dan je misschien zou denken. Ik had nog een hoop liggen sinds ik gras en een vijver heb geplaatst in mijn tuin. En aangezien mijn cavia’s inmiddels op allerlei manieren wisten te ontsnappen uit hun buitenhok bedacht ik mij dat een bloemenperkje de perfecte manier was om zowel mijn cavia’s uit die planten te houden als van die rommel iets moois te maken.

Wat heb je nodig:

  • Tegels (mag van alles zijn zolang ze plat van onder zijn)
  • Kaphamer
  • Beschermbril
  • Eventueel een kniekussen
  • Werkhandschoenen
  • Potgrond
  • Bloemen en planten
  • Eventueel worteldoek

Opstelling

De grindtegels worden doormidden gehakt en stukjes zullen alle kanten opvliegen. Kies dus een veilige plek uit op een harde ondergrond. Mogelijk niet dichtbij gras, dat maakt het moeilijker om alle stukjes later op te ruimen. Kies een tegel uit die je minder mooi vind en gebruik die als ondergrond. Plaats hier een tegel schuin op met 1 kant op de grond. Door de tegel schuin op de grond te plaatsen, voorkom je scheuren waar je die niet wilt. Zie foto hieronder.


Hakken maar

Markeer een lijn over het midden van de tegel met de platte snijkant van de hamer. Tevreden over de lijn, begin dan voorzichtig met hakken. Sommige tegels breken snel, anderen hebben wat techniek nodig. Draai deze tegels daarom eens om, markeer ook hier een lijn en begin met hakken. Zo heb je meer kans op succes. Soms zit er nog een stuk aan die je weg wilt. Hak deze voorzichtig weg. Hoe kleiner het stuk dat je eraf wilt hakken, hoe moeilijker. Maar wees ook creatief. De stenen hoeven niet perse perfect. Gooi ook de gebroken stukken nog niet weg. Deze kunnen later van pas komen.

Het bouwen

Plaats de eerste tegels om de vorm te bepalen. Gebruik voor rondingen kleinere stukken. En hak eventueel bij om stukken passende te krijgen. Ik wil de oneven randen die ik gehakt heb kunnen zien, dus plaatste ik de ongehakte randen aan de binnenkant van de bak. Ook probeerde ik de breedte van de tegels zoveel mogelijk te behouden. En ruimte tussen de tegels te voorkomen. Leg voor stevigheid de tegels metselgewijs op elkaar. Dus een tegel op de rand van 2 andere tegels. De foto’s hieronder laten zien hoe ik een bocht maakte en tegels plaatste.

Bij de laatste laag wil je ook de bovenkant netjes. Gebruik tegels zonder lijmlagen of als dit aan 1 kant zit leg je die kant onderop. Maak je net als mij een muurtje om je cavia’s niet van je planten te laten eten? Plaats dan minimaal 6 lagen en zorg ervoor dat er geen trappetjes ontstaan waar je knager op kan klimmen. Cavia’s springen niet graag, maar mijn knager besloot er alles voor over te hebben om bij die lekkere giftige planten te komen. Een 7e laag is dan ook niet verkeerd. Heb je het perkje ongeveer net zo breed gemaakt als mij, dan heb je ook nog restant stukken nodig om de laatste randen op te vullen. Zit er niks bij dat past, probeer dan een mooi stuk weer wat bij te hakken.

Potgrond en beplanting

Nu kan je aan de slag met het leukste deel. Plaats eventueel een worteldoek en knip op maat. Vul met potgrond en als laatst met jouw bloemen en planten. Gefeliciteerd! Je bloemenperkje is af.

 

Ik ben benieuwd wat jullie er zelf van gemaakt hebben. Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *