Zoals je misschien gezien hebt, heeft mijn logo een textuur als van waterverf. Ik heb dit met echte waterverf geschilderd en vervolgens digitaal bewerkt. Ook leren hoe jij dit kunt doen? Lees dan verder.
Wat heb je nodig:
- waterverf
- beker water
- kwasten
- Aquarelblok
- Mengbakje
- Photoshop
Niet bekend met Photoshop? Geen zorgen, ik heb deze DIY ook geschreven voor beginners.
De setup
Zet een beker water klaar, je verf, een bakje om verschillende kleuren mee te mengen, het aquarelblok en kwasten welke jij handig vind voor dit project. Maak de kwast een beetje nat en kies een kleur voor jouw logo. Dit kan 1 kleur zijn of meerdere of een geheel nieuwe kleur gemaakt met verschillende basis kleuren bij elkaar. Uiteindelijk kan je in Photoshop nog van alles doen met de kleuren dus wees niet bang om iets fout te doen.
Verven
Het begin is makkelijk en je mag helemaal losgaan. Verf rondjes, halve rondjes, ovale vormen, spetter hier en daar, mix kleuren, voeg meer water toe of juist minder, veeg uit en maak vooral een hoop verschillende soorten. Klaar? Ga kijken en zoek eruit wat je mooi vind. Zet hierbij (op een afstandje) een stip van een andere kleur. Dit mogen meerdere zijn.
Naar de computer
Maak een foto van de aangestipte logo’s. Dit kan met een spiegelreflex camera, je mobiel, een scanapparaat, maakt niet uit zolang ze maar goed van bovenaf zijn, scherp en goed belicht. Gebruik geen flits. Is het een donkere dag? Probeer eens naar buiten te gaan of plaats een lamp met wit licht. Geen van deze opties? Maak dan een foto met een gewone lamp en bewerk de kleur later in Photoshop. plaats de foto’s op je computer en open ze in Photoshop.
Belichten
De meeste foto’s mogen wel wat licht extra gebruiken. Experimenteer met verschillende opties die je kan kiezen uit het menu bovenin bij ‘image’ > ‘Adjustments’. Kies hier uit de bovenste 4 opties en experimenteer. ‘Brightness/Contrast’, ‘Levels’, Curves en Exposure. Al deze opties hebben effect op het licht. Ook ‘Selective Color’ Black, White en Neutral is erg handig.
Kleur
Nog niet helemaal tevreden over de kleur? Of is je papier nog niet echt wit? Ga dan verder met opties in ‘Images’ > ‘Adjustments’ en experimenteer met ‘Selective Color’. Hiermee pas je alleen een specifieke kleur aan. Kies de kleur die je ziet in de foto en wilt veranderen. Vink ‘Preview’ aan mits deze nog niet aan stond en sleep met de balken tot je een gewenste kleur krijgt. Dus zit er veel geel op de foto? Kies je voor ‘Yellows’ en versleep je de balk ‘Black’ en eventueel ‘Yellow’. Schaduwen Krijg je weg met ‘Blacks’. Witte vlekken waar niks aan veranderd? Dit zijn overbelichte stukken in de foto en zijn helaas niet te repareren. Probeer daarom altijd liever te donkere foto’s te maken dan te licht.
Bij mijn voorbeeld blijven er veel kreukels zichtbaar. Dit komt omdat mijn eerste experiment niet op aquarelpapier was geschilderd maar op gewoon papier. Bij aquarelpapier verdwijnen na het drogen uiteindelijk de kreukels. Met veel experimenteren met schaduw en licht en eventueel de kloon tool in de balk links kan je de kreukels verwijderen. Meteen op aquarelpapier schilderen scheelt dus een hoop werk. Uiteindelijk wil je dat de witte achtergrond zo vlak is dat er geen enkele korrel meer te zien is.
Knippen
Selecteer je logo als je meerdere schilderingen op 1 vel hebt. Heb je dit niet? Sla dan deze stap over. Dit doe je met de ‘Rectangular Marquee Tool’ welke je kan vinden in de linkerbalk. De tweede tool van boven. Zie je de tool niet? Houd dan eens de tweede tool van boven ingedrukt. Er verschijnen dan meer opties rechts van deze tool. Een snelle optie is de toets ‘M’ indrukken. We gaan je logo selecteren met ietwat ruimte van wit ertussen. Klik dus met de linkermuisknop linksboven iets van het logo af en sleep rechtsonder tot je het logo en een gedeelte wit in het vakje hebt. Laat de knop los en zie een lopend mierenpad vakje om je logo heen verschijnen. (zie foto hieronder) Niet tevreden met de selectie? Klik op ‘Select’ bovenin de menubalk, en vervolgens ‘Deselect’. En probeer opnieuw.
Tevreden met de selectie? Klik dan bovenin de menubalk op ‘Edit’ > ‘Copy’ en vervolgens bovenin op ‘File’ > ‘New’. Geef je bestand een naam en klik op ok. Klik op ‘Edit’ >’Past’ en verwijder rechts in het blok ‘Layers’ de achtergrond door de laag genaamd ‘Background’ te verslepen naar het kleine prullenbak icoontje in hetzelfde blok. (volg de pijltjes op de foto hieronder)
Laatste vlekken
Is je markeeringsvlek nog zichtbaar zoals in mijn project? Klik dan op de ‘Clone Stamp Tool’. Deze vind je in de balk links 9e van boven. Staat er ‘Pattern Stamp Tool’ dan zit de gewone stamp tool weer verborgen onder de andere. Houd de toolknop ingedrukt en klik vervolgens op de “Clone Stamp Tool’. Klik met Alt ingedrukt op je tekening in een wit vlak om te selecteren wat je wilt klonen en klik vervolgens vegend over de vlek. Als je een fout maakt kan je weer terug door ‘Edit’ > ‘Step Backwards’ Te klikken of de sneltoetsen die rechts van deze optie staan te klikken. Als je foto schoon is van vlekken en korrels zoals mijn voorbeeld hieronder kan je door naar de volgende stap. Ik koos ditmaal voor een ietwat zwarte kleur.
Tekst en symbolen toevoegen
Met een schoon veld kunnen we nu leuke dingen proberen. Voeg teksten toe met de ‘Type Tool’ in de linkerbalk, klik ergens op je logo en begin met typen. Klik Bovenin de menubalk op het driehoek pijltje dat naar beneden wijst naast de witte balk met naam en kies een lettertype. Verander de grootte van de tekst in de derde witte balk in dezelfde menubalk of door de ‘Move Tool (helemaal bovenin de tool menu) aan te klikken en vervolgens ‘Edit’ > ‘Free Transform’ te kiezen en te slepen met de pijltjes en op enter te klikken als je klaar bent. Versleep te tekst door te klikken op de ‘Move Tool’ en te klikken op de tekst, vast te houden en te slepen.
Na tekst kan je een symbool toevoegen. Maak er zelf door te experimenteren met de verschillende ‘Tools’ zoals de ‘Marquee Tools’ , de ‘Paint Brush’, ‘Paint Bukket, de ‘Lasso Tools’ of gebruik kant en klare symbolen te vinden bij de ‘Custom Shape Tool’ (tweede onder de lettertype tool). Met de ‘Custom Shape Tool’ kan je bovenin de menubalk klikken op de ‘v’ naast ‘Shape’ en te klikken op een symbool. Voeg het symbool toe door te klikken en te slepen net als het selecteren. Kies een style (ik klikte op het symbool voor geen) en kies een kleur. Vervorm het symbool met de transform tool. ‘Edit’ > ‘Free Transform’ of de sneltoets optie. Voor een extra effect heb ik mijn donder symbool in de wolk gevoegd. Ik voegde een masker toe aan het logo door in het layers blok te klikken op de laag met het logo en vervolgens op het kleine vierkante donkere symbooltje met een witte cirkel erin. De laag met het dondersymbool sleepte ik onder het logo. Vervolgens selecteerde ik het masker naast het logo en de ‘Paint Brush Tool’ en schilderde gedeeltes van het dondersymbool terug. Krijg je een pop-up tijdens je project over ‘Smart Object needs to be rasterised?’ Negeer dit en klik op enter.
Voeg nog een kleine slogan toe en je bent klaar!
Opslaan
Super leuk! Je project is af. Sla dit op door bovenin de menubalk te klikken op ‘File’ > ‘Save as’. Voeg een naam toe, kies waar je hem wilt opslaan en kies het formaat. Ik sla altijd een Psd met alle lagen op mocht ik iets moeten veranderen. Vervolgens klik ik op 1 vd afbeelding lagen met de rechtermuisknop en op ‘Flatten Image’. Dit voegt alle lagen samen. Dit bestand sla ik opnieuw op als een PNG (Jpeg mag ook) en als je je logo ook op het internet wilt publiceren is het aan te raden nog een bestand op te slaan via ‘File’ > ‘Save for Web & Devices’. Klik in deze nieuwe popup linksbovenin op ‘Original’ verander het formaat (567 x 425 is aan te raden) klik op save en vul opnieuw de naam in, de locatie en klik op bewaar.
Je logo is af!
Ik zie heel graag wat voor mooie logo’s jullie hebben gemaakt. Deel ze in de reacties hieronder.